Stage informatie

Welkom op de informatiepagina’s van StageMax. Blader eens door de onderwerpen en lees je in waar je meer over wilt weten. Heb je een vraag die hier niet wordt beantwoord of heb je een idee voor deze pagina? Mail ons dan gerust op info@stagemax.nl of kijk op onze contactpagina hoe je contact met ons kan leggen. Veel leesplezier!
 

Soorten stages

In Nederland komen drie soorten stages veel voor. Dat zijn de maatschappelijke stage, de (meewerk)stage en de afstudeerstage/afstudeeropdracht. Kies één van de pagina’s in het menu voor meer informatie over de betreffende stage.
 

Maatschappelijke stage

Sinds kort is een maatschappelijke stage verplicht voor alle scholieren op de middelbare school. Het gaat erom dat jij als scholier een bijdrage levert aan de maatschappij, zodat je die van een andere kant leert kennen. Helaas krijg je geen geld voor je stage, het gaat echt om vrijwilligerswerk. Gelukkig mag je deze stage wel doen onder schooltijd.
 

Waarom een maatschappelijke stage?

De overheid heeft de maatschappelijke stage ingevoerd om jou als scholier kennis te laten maken met andere mensen waarmee je normaal gesproken (waarschijnlijk) niet in contact zou komen. Denk aan oudere mensen, zieke mensen of asielzoekers. Het doel is dat jij als scholier leert hoe het is om een actieve bijdrage te leveren aan de samenleving. De discussies over het nut van de maatschappelijke stage lopen behoorlijk uiteen. De een vindt het een goed initiatief, de ander is minder enthousiast.
 

Waar mag ik stage lopen?

Een maatschappelijke stage duurt minimaal 30 uur. Je mag bijvoorbeeld stage lopen bij een vrijwilligersorganisatie, een non-profit organisatie of een verzorgingstehuis. Je mag zelf een stageplek uitkiezen en je school bepaalt of deze geschikt is.

Janneke, 17 jaar "Tijdens mijn VMBO-opleiding heb ik stage gelopen bij een verzorgingstehuis. Mijn tante werkte daar en ik mocht een aantal dagdelen met haar meelopen. Ik heb eten rondgebracht en ben bij een aantal mensen op visite geweest. Ook mocht ik 's ochtends meewerken in de gaarkeuken."
 

Hoe regel ik een maatschappelijke stage?

Sommige scholen hebben samenwerkingsverbanden met stageorganisaties. Je zou via school een stage kunnen vinden. Je kan het natuurlijk ook over een andere boeg gooien. Kijk in je omgeving waar je stage kan lopen. Denk aan jouw sportclub, het verzorgingstehuis van je opa en oma of bij het museum in je straat. Het belangrijkste is dat het om vrijwilligerswerk gaat bij een niet-commerciële organisatie.

 

 

Meewerkstage

Wanneer je een meewerkstage uitvoert, werk je vaak een deel van de tijd aan een rapport of eindproduct en een deel van je tijd werk je mee binnen de organisatie.
 

Denk aan je tijd

Als je meewerkt als stagiair, moet je onthouden dat je meestal nog een opdracht moet opleveren. Zorg er dan voor dat je voldoende tijd in je opdracht steekt zodat je een goed product kan afleveren en dat je niet in tijdnood komt. Veel opleidingen staan het niet toe dat je (te) veel van je tijd meewerkt. Vraag dit goed na bij je opleiding en zorg dat dit voor je werkgever ook duidelijk is.
 

Laat je niet gebruiken

Zorg ervoor dat je werk doet op niveau. Het is niet erg als je een keertje koffie moet halen, maar als jij altijd koffie moet halen, dan is echt iets flink mis. Dat hoef je ook niet te pikken. Geef zelf aan dat je bent gekomen om iets te leren en niet om klusjes te doen. Mocht je er zelf niet uitkomen en wij hebben je aan de stage geholpen, dan kan je altijd contact met ons opnemen. Wij zullen dan proberen om een oplossing te vinden.
 

Communiceer goed

Zorg dat je vaak communiceert met je begeleider van het bedrijf. Zorg dat je minimaal eens per week een uurtje met hem of haar praat, zodat je de week kan evalueren en de volgende week kan bespreken. Gebruik dit contact om de verwachtingen naar elkaar te managen.

 

 


Afstudeerstage

Je afstudeerstage, ook afstudeeropdracht genoemd, voer je uit in (goh) het jaar dat je afstudeert. Het belangrijkste doel van je afstudeerstage is om je bekwaamheid te tonen om zelfstandig een gerichte opdracht uit te voeren en scriptie te schrijven.
 

Duidelijke afspraken

Als afstudeerder is het belangrijkste om een goede scriptie af te leveren. Maar soms word je in een spagaat gevangen. Het bedrijf wil namelijk iets van je, maar je opleiding wil iets anders. Dan wordt het moeilijk om beide partijen tevreden te stellen. Het is dus belangrijk om vanaf het begin duidelijke afspraken te maken over wat je wel en niet voor een bedrijf kan betekenen.
 

Planning en communicatie

Zorg altijd voor een strakke planning waarbij je rekening houdt met tegenslag. StageMax adviseert om zeker twee extra weken in te calculeren voor tegenslagen. Reken maar dat je die gaat tegenkomen! Probeer zoveel mogelijk op het kantoor van het bedrijf te zitten, ook al zou je iets thuis kunnen doen. Dit geeft namelijk een gevoel van vertrouwen bij het bedrijf waar je afstudeert. Zorg dat je vaak communiceert met je begeleider van het bedrijf. Zorg dat je minimaal eens per week een uurtje met hem of haar praat, zodat je de vorige en de volgende week kan bespreken. Gebruik dit contact om de verwachtingen naar elkaar te managen.
Welkom

Download onze whitepaper

Bent u op zoek naar meer informatie over stagiairs, afstudeerders of starters binnen uw vakgebied? Download dan gratis onze whitepaper.
Naam:
Bedrijfsnaam:
Telefoon:
E-mailadres:
Vakgebied:

Inloggen

Log in met je e-mailadres en wachtwoord, of maak gratis een account aan.

Wachtwoord vergeten

Vul je e-mailadres in en ontvang
een nieuw wachtwoord in je e-mailbox.