Hoe bereid je je verdediging voor?

Na het inleveren van je afstudeerrapport/scriptie staat er nog een belangrijke taak op je te wachten: de mondelinge verdediging waarin je je afstudeerscriptie dient te onderbouwen en verdedigen. Een mondelinge verdediging bestaat doorgaans uit een korte presentatie en daaropvolgend kritische vragen omtrent je rapport. We helpen je graag verder met de onderstaande tips.

 

Presentatie

In veel gevallen begint de mondelinge verdediging met een presentatie. De bedoeling is dat je jouw luisteraars weet te boeien met een overtuigende presentatie. Veel studenten maken de fout om gedurende deze presentatie de inhoud van je afstudeerscriptie te herhalen. Je mag ervan uitgaan dat de examinatoren je scriptie hebben doorgenomen dus herhalen zal in veel gevallen niet de aandacht van de luisteraars trekken. Je kunt dit voorkomen door de volgende onderdelen, afhankelijk van de situatie, meenemen in je presentatie:

  • Een verdere uitwerking van jouw implementatieplan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan visuele aspecten
  • Nog niet eerder benoemde resultaten of een extra diepgang rondom je onderzoek
  • Eventuele resultaten met betrekking tot de implementatie van je advies. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je na het inleveren van je scriptie zelf bent begonnen aan de implementatie ervan. De resultaten hiervan kun je in dit geval laten zien
  • Kritische kanttekeningen op je onderzoek, met name op WO-gebied is dit wenselijk

 

In veel gevallen zal een presentatie van ongeveer 10 minuten voldoende zijn. Zorg voor een aantrekkelijke presentatie met behulp van bijvoorbeeld Prezi of Powerpoint. Daarbij kunnen eventuele hand-outs voor je publiek een leuk effect geven. Vraag uiteraard je begeleider altijd naar de criteria van je presentatie.

 

Indien je vaak zenuwachtig bent tijdens een presentatie, kan het helpen de presentatie alvast in een vertrouwde omgeving te oefenen. Je kunt je bijvoorbeeld je praatje doen voor je ouders of een goede vriend.

 

Kritische vragen

Het meest cruciale onderdeel van je mondeling is de vragenronde. Hierin zul je kritische vragen krijgen met betrekking tot de inhoud van je afstudeerscriptie. In veel gevallen zul je moeten kunnen onderbouwen waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt in je onderzoek of hoe je tot je conclusies bent gekomen. De volgende tips kunnen je helpen tijdens deze vragenronde.

 

Ken je scriptie van binnen en van buiten

Niets is zo onprofessioneel als niet weten wat er in je eigen scriptie staat. Lees je scriptie veelvuldig door voordat je je mondelinge verdediging hebt. Daarbij is het aan te raden om een uitgeprinte versie van je rapport en bijlage mee te nemen naar je verdediging voor eigen gebruik.

 

Onderbouwing onderzoeksopzet

In veel gevallen zul je vragen krijgen over de gemaakte keuzes in je onderzoeksopzet. Loop in je voorbereiding iedere fase uit je onderzoek na en vraag je af waarom je deze weg in bent geslagen. Zorg ervoor dat je deze keuze goed kunt onderbouwen en kunt uitleggen waarom je niet een ander alternatief hebt gekozen. Je kunt je bijvoorbeeld afvragen waarom je voor een bepaalde onderzoeksmethode hebt gekozen of hoe je op het aantal respondenten voor je onderzoek bent gekomen.   

 

Onderbouwing representativiteit

Eén van de vereisten van een goed uitgevoerd onderzoek is de representativiteit ervan. Zonder een representatief onderzoek zijn jouw conclusies namelijk weinig waard. Zorg ervoor dat je te allen tijde kunt uitleggen waarom jouw onderzoek representatief is. Dit kun je mogelijk onderbouwen aan de hand van formules en modellen.

 

Onderbouwing van conclusies uit onderzoek

De conclusies uit je onderzoek zijn cruciaal om te bepalen of je antwoord hebt gegeven op de centrale onderzoeksvraag van je afstudeeropdracht. Goede conclusies kun je onderbouwen op basis van de resultaten uit het onderzoek. Ga bij iedere conclusie die je hebt getrokken na op welk onderdeel van je onderzoek je deze hebt gebaseerd. Vraag jezelf daarbij af of je deze conclusie ook daadwerklijk met zekerheid kunt trekken en deze niet gebaseerd is op eigen aannames. Wees hierbij kritisch naar jezelf, want dit zullen je examinatoren ook zijn.

 

Adviesrapport

Vaak eindigt je afstudeerrapport met een advies voor het bedrijf waar je hebt gewerkt. Nu je op het punt staat een HBO- of WO-opleiding af te ronden, wordt van jou verwacht dat je dit advies goed kunt onderbouwen. Je moet je dus goed afvragen welke risico’s en welke successen verbonden zijn aan je advies. Het bedrijf moet hier als het ware direct mee aan de slag kunnen. Schets voor jezelf daarom ook een good/worstcase scenario. Laat zien dat je voldoende kennis van het bedrijf hebt verschaft en je jouw advies hierop hebt afgestemd.

 

Weet waar de zwakke punten in je onderzoek liggen

Ieder onderzoek heeft zo zijn plus- en minpunten. Het is belangrijk dat je deze punten van je onderzoek kent, want er is een grote kans dat je examinatoren deze punten met jou willen bespreken. Kijk daarom zelf eerst met een kritisch oog naar je afstudeerscriptie. Het is altijd beter dat je je zwakke punten kent en kunt aangeven hoe je het beter had kunnen doen.

 

Tijdens je verdediging

Het kan altijd voorkomen dat je tijdens je onderzoek een lastige vraag krijgt waarop je niet bent voorbereid. Durf bij een lastige vraag even de tijd te nemen om er goed over na te denken. Je kunt eventueel toegeven dat het om een moeilijke vraag gaat. Indien het een zeer kritische vraag is, kun je het beste toegeven dat het daadwerlijk om een beperking in je onderzoek gaat.

 

Afgestudeerd?

StageMax helpt je ook bij het vinden van een studiegerelateerde startersfunctie! Ben je op zoek naar een baan? Bekijk dan eens ons aanbod aan gave startersfuncties.

 

Toon resultaten