Facebookprofiel matters!

Er wordt al vaak gezegd dat je moet oppassen met wat je op social media zet, zeker als je op zoek bent naar een baan. De wetenschap heeft dit nogmaals bevestigd en de vergelijking gemaakt: een profielfoto op Facebook is bijna even belangrijk als de foto op je cv tijdens het solliciteren zoals blijkt uit het onderzoek aan de Universiteit van Gent (2015). 

 

Facebookprofiel 

Onderzoekers van de Universiteit van Gent (2015) hebben onderzocht wat de impact van social media kan zijn in tijden van werven en selecteren van nieuwe werknemers bij bedrijven. Er wordt aangegeven dat werkgevers een cv en motivatiebrief te beperkt vinden om daadwerkelijk iemands persoonlijkheid te kunnen voorspiegelen. Daarom kan je Facebookprofiel een uitstekende toevoeging vormen op je sollicitatie en de werkgever een betere indruk geven over hoe jij bent en hoe jij staat in het leven.

 

Je profielfoto

In dit onderzoek werd er met behulp van fictieve sollicitatiebrieven gereageerd op echte vacatures. Wanneer een werkgever deze persoon via een zoekmachine of Facebook probeerde te zoeken, kwam er maar één persoon uit de zoekactie, zodat de werkgever ook alleen maar op dat fictieve profiel uitkwam. Hieruit bleek dat de personen met de meest gunstige foto op Facebook maar liefst 40% meer kans hadden om uitgenodigd te worden op een sollicitatiegesprek (Baert, 2015).  

 

Tips voor een geschikte profielfoto

Allemaal leuk en aardig, maar wat is dan een geschikte profielfoto voor op Facebook? Heel veel coaches geven hier tips over, zo ook businesscoach Erno Hannink:

  • Lach op je profielfoto. Dit zorgt er immers voor dat anderen je eerder leuk en aardig vinden.
  • Zorg er voor dat je gezicht duidelijk in beeld is, aangezien dit herkenning en vertrouwen bij de medemens opwekt.
  • Gebruik dezelfde foto op verschillende social media, want hierdoor wordt herkenning nogmaals versterkt.  

 

Wanneer je je Facebook op orde hebt, is het misschien wel handig om je andere social media op een rijtje te zetten en “ready for a job” te maken. Kijk snel wat handig is om te doen online in tijden van solliciteren! 

Toon resultaten
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer.
Akkoord