Studievereniging vs. Studentenvereniging

Veel (aankomende) studenten twijfelen of ze zich moeten aansluiten bij een studie- of studentenvereniging in de stad waar ze (gaan) studeren. Ze zitten vol met vragen: Wat houdt het allemaal in? Wat levert het mij op? Wat is eigenlijk het verschil tussen een studie- en een studentenvereniging? Dat heeft StageMax voor je op een rijtje gezet!

 

Studievereniging

Een studievereniging wordt ook wel een faculteitsvereniging genoemd, omdat deze altijd gekoppeld is aan een studie. Alle leden van een dergelijke studievereniging volgen in principe dezelfde opleiding. De activiteiten die door de vereniging worden georganiseerd zijn vaak formeel en studiegerelateerd, zoals symposiums, netwerkborrels, workshops en bedrijvenuitjes. Er worden echter ook informele activiteiten georganiseerd, zoals borrels, kerstdiners, feestjes en een buitenlandreis. Het lidmaatschap bij een studievereniging is vaak maar enkele euro’s per jaar. Daarbij levert het je meestal een fikse boekenkorting op! Een studievereniging staat er verder nog om bekend dat vrijwel alle activiteiten op vrijwillige basis zijn en dat er geen sprake is van een ontgroening.   

 

Studentenvereniging

Een studentenvereniging staat in haar geheel los van de studie en dat is terug te zien in de verscheidenheid aan opleidingen die de leden volgen. Plezier staat bij dit soort verenigingen hoog in het vaandel. De activiteiten die worden georganiseerd voor de vereniging zijn dan voornamelijk gericht op gezelligheid. Festivals, (thema)feestjes, (afstudeer)borrels, gala, biercantus, buitenlandtrips en een skireis zijn veel voorkomende events binnen een studentenvereniging. In tegenstelling tot een studievereniging zijn er bij een studentenvereniging wel vaak verplichte borrelavonden en een ontgroening die test of je het échte studentenleven wel aankan.  

 

Lid worden van een studie- of studentenvereniging is één ding, maar een vereniging moet natuurlijk ook bestuurd worden door studenten. Vaak zijn er studenten die de vereniging na een paar jaar lidmaatschap maar al te graag willen besturen en vertegenwoordigen. Wie weet is dit wat voor jou? Lees hier wat een bestuursjaar voor jou kan betekenen!

Welkom

Download onze whitepaper

Bent u op zoek naar meer informatie over stagiairs, afstudeerders of starters binnen uw vakgebied? Download dan gratis onze whitepaper.
Naam:
Bedrijfsnaam:
Telefoon:
E-mailadres:
Vakgebied:

Inloggen

Log in met je e-mailadres en wachtwoord, of maak gratis een account aan.

Wachtwoord vergeten

Vul je e-mailadres in en ontvang
een nieuw wachtwoord in je e-mailbox.