Het belang van netwerken

 

Netwerken, voor de één is het heel vanzelfsprekend en is hier haast onbewust mee bezig, voor de ander een hele opgave en geen denken aan. Uiteraard heeft het belang ervan ook te maken met je carrière of studieloopbaan. Niet voor iedereen is netwerken even belangrijk.

Ben jij er zelf nog niet zeker van of netwerken echt belangrijk voor je is, lees dan onderstaande punten door en wellicht ben je aan het einde van dit artikel erover uit.

 

Is veel (zakelijk) contact belangrijk voor mij?

Eerst is het goed om na te gaan of jij überhaupt wel veel contacten nodig hebt. Heb jij een carrière of volg je een studie in de commercie (met name in de sales) dan is er waarschijnlijk geen twijfel over mogelijk dat het hebben van veel contacten heel belangrijk is. Hoe meer zakelijke contacten je hebt, des te makkelijker jij opdrachten meekrijgt of je producten verkocht krijgt. Als jij daarentegen een carrière hebt of een studie volgt in de technische branche (met name als programmeur of engineer) dan brengt het hebben van veel contacten waarschijnlijk weinig meerwaarde met zich mee.

 

Studeer ik nog of ben ik van plan om door te gaan studeren?

Als student is het heel belangrijk om een goed netwerk te hebben, dit heeft er mee te maken dat je waarschijnlijk stage moet gaan lopen en/of een afstudeeronderzoek moet gaan uitvoeren voor een externe opdrachtgever. Deze externe opdrachtgever moet je zelf gaan vinden ongeacht de studie die je volgt (tenzij er andere regels gelden bij de instelling waar je studeert). Als jij makkelijk kan netwerken of een goed netwerk hebt dan kan jij er vrijwel snel zeker van zijn dat jij deze externe opdrachtgever gevonden hebt.

 

Ik heb een carrière, maar heb geen zekerheid of ik hier nog lang kan/wil blijven

Als je er niet zeker van bent of jij jouw carrière bij je huidige werkgever wil of kunt vervolgen, dan is het goed om al je kaarten open te hebben, dat wil zeggen dat mocht de situatie er toe doen dat je je carrière bij je huidige werkgever gaat beëindigen, je alsnog een back-upplan hebt. Met een groot (sterk) netwerk hoef je er minder bang voor te zijn dat je niet meer aan de bak kunt komen. Zo creëer je voor jezelf meer baangarantie.

Welkom

Download onze whitepaper

Bent u op zoek naar meer informatie over stagiairs, afstudeerders of starters binnen uw vakgebied? Download dan gratis onze whitepaper.
Naam:
Bedrijfsnaam:
Telefoon:
E-mailadres:
Vakgebied:

Inloggen

Log in met je e-mailadres en wachtwoord, of maak gratis een account aan.

Wachtwoord vergeten

Vul je e-mailadres in en ontvang
een nieuw wachtwoord in je e-mailbox.