5 tips voor het schrijven van een essay

Gedurende je opleiding zul je meerdere malen essays moeten schrijven. Dit is echter niet altijd even makkelijk. StageMax wil je hier graag bij helpen. Daarom hebben we hieronder 5 praktische tips op een rijtje gezet die je helpen met het schrijven van een goed essay. 

 

1. Doe vooronderzoek

Het is handig om wat informatie over het onderwerp van je essay op te zoeken voordat je begint te schrijven. Door je van tevoren in het onderwerp te verdiepen wordt het vervolgens makkelijker om een goed essay te schrijven. Zoek diverse bronnen en uitgangspunten op over het onderwerp om een goed onderbouwd stuk te kunnen schrijven.

 

2. Maak een bouwplan

Om een goede opbouw en structuur in je tekst te creëren is het nuttig om een bouwplan te maken voorafgaand aan het schrijven. Op die manier denk je goed na over de indeling van je tekst en de argumenten die je wilt presenteren. 

 

3. Houd rekening met de boordelingscriteria

Als je van de docent richtlijnen of beoordelingscriteria krijgt, dan is het verstandig om hier rekening mee te houden. Deze richtlijnen kan je er zelfs bij het bouwplan al bij pakken. Zo zorg je ervoor dat je geen essentiële elementen in je essay vergeet te verwerken.

 

4. Gebruik synoniemen en structuurwoorden

Creëer meer afwisseling in je essay door gebruik te maken van synoniemen. Als je immers in de hele tekst hetzelfde woord gebruikt, wordt het voor de lezer erg saai. Maak bovendien gebruik van structuurwoorden om, zoals het woord al zegt, een duidelijke structuur aan je essay te geven. Met structuurwoorden kunnen je immers duidelijk diverse verbanden inleiden, zoals tegenstellingen en opsommingen. 

 

5. Herlees je essay 

Als je heel je essay eindelijk af hebt, wil je deze het liefst zo snel mogelijk inleveren. Lees je tekst echter eerst nog een keer goed door. Zo kun je niet alleen eventuele grammatica- en spelfouten uit je tekst halen, maar ook inhoudelijke aspecten aanpassen die achteraf toch niet helemaal helder blijken te zijn. Bekijk ook even deze veelgemaakte taalfouten om te voorkomen dat er nog kleine foutjes in jouw essay staan! 

Welkom

Download onze whitepaper

Bent u op zoek naar meer informatie over stagiairs, afstudeerders of starters binnen uw vakgebied? Download dan gratis onze whitepaper.
Naam:
Bedrijfsnaam:
Telefoon:
E-mailadres:
Vakgebied:

Inloggen

Log in met je e-mailadres en wachtwoord, of maak gratis een account aan.

Wachtwoord vergeten

Vul je e-mailadres in en ontvang
een nieuw wachtwoord in je e-mailbox.