Je cv is je visitekaartje als je ergens gaat solliciteren, waaronder een stage, afstudeeropdracht of een startersfunctie. Er staat in het kort op wie je bent en wat je kwaliteiten zijn. We raden je ten zeerste aan om een cv niet langer dan twee kantjes te laten zijn. Zorg altijd voor een verzorgde en consistente opmaak. Idealiter zet je je cv om in een PDF-document, zodat de opmaak niet verspringt als iemand anders je document opent en zodat iedereen het document kan openen.
Wanneer je bij StageMax reageert op een vacature, kijken we altijd je sollicitatiebrief en cv even na voor we hem naar de opdrachtgever sturen. Als we verbeterpunten zien geven we je een belletje en kunnen we overleggen of puntjes nog aangescherpt of verbeterd moeten worden.
Een foto op je cv is niet verplicht, maar het komt wel steeds meer voor. Kies voor een duidelijke foto, schaal hem bij tot twee à drie keer het formaat van een pasfoto en plaats hem in de rechter bovenhoek. Mocht een andere locatie mooier zijn binnen de opmaak van je cv, dan kan dat natuurlijk ook. We hoeven vast niet te vertellen dat je beter geen vakantiefoto of dronken hoofd op je cv kan zetten. Strak in pak is, afhankelijk van waar je solliciteert, ook zeker niet noodzakelijk.
Benoem de volgende onderdelen: voor- en achternaam, adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer, e-mailadres en geboortedatum en optioneel of je in het bezit bent van een rijbewijs.
Bij het opstellen van je cv is het belangrijk dat de ervaring die je tot op heden hebt opgedaan goed naar voren komt. Omdat je als student soms nog maar weinig werkervaring hebt, zijn ook bijbaantjes en vrijwilligerswerk vaak nuttig om te vermelden. Ook al ben je kippenslachter of horecamedewerker geweest, dat is hard werken en dat zegt iets over je werkethiek. Werk chronologisch waarbij je begint met je meest recente werk en afsluit met je oudere baantjes. Zet bij onduidelijke of belangrijke zaken eventueel een beknopte toelichting. Zo springen voor je toekomstige werkgever in één oogopslag de relevante zaken eruit.
In dit gedeelte geef je precies aan welke studie je doet en wanneer je hieraan bent begonnen. Het is ook belangrijk om aan te geven wanneer je een studie hebt afgerond of afgekapt. Het wekt weinig vertrouwen als er gaten op je cv staan en men er tijdens een sollicitatiegesprek achterkomt dat je twee studies hebt afgekapt. Eerlijkheid is hierbij het belangrijkste. Zorg ook dat alle datums die je vermeldt, correct zijn. Je komt slordig over of werkgevers kunnen argwaan krijgen, als je cv niet klopt. Werk ook hier chronologisch waarbij je begint met je huidige studie en afsluit met je middelbare school. Eventuele relevante cursussen kan je ook hier beknopt vermelden.
Vermeld bij iedere opleiding welke (grote) projecten je ondernomen hebt tijdens je studie(s). Op basis hiervan krijgen werkgevers een goede indruk van je kwaliteiten en specialiteiten. Ook zien ze in één oogopslag of je al ervaring hebt met bepaalde werkzaamheden die aansluiten bij de stage, afstudeeropdracht of startersfunctie van de organisatie.
Heb je in een commissie gezeten of een bestuursfunctie gehad? Vermeld dat dan altijd. Bedrijven vinden het leuk als je je naast je studie hebt ontwikkeld. Als je ooit aan topsport hebt gedaan, mag je dat ook hier vermelden. Net zoals het opzetten van een eigen bedrijf. Geef altijd kort aan wat je functie was en wat je activiteiten waren.
Bedrijven willen graag weten welke ICT-systemen je kent en hoe goed je ermee kan werken. Op het moment dat je aangeeft dat je met Excel kan werken, geef dan ook aan wat je niveau is. Niveaus kan je bijvoorbeeld opdelen in expert, zeer goed, goed, gemiddeld en beginner. Wanneer je een technische of ICT-studie doet, wees dan vooral uitgebreid en duidelijk op dit onderdeel.
Ook bij talen is het belangrijk dat je aangeeft wat je niveau van elke taal is. Deze kan je bijvoorbeeld verdelen in moedertaal, professionele werkvaardigheid, zeer goed, goed, matig en basis.
Benoem enkele van je hobby's of eigenschappen. In het ideale geval benoem je ook één of enkele zaken die relevant zijn voor de organisatie waar je solliciteert. Dit onderdeel geeft een persoonlijk tintje aan je cv en het kan een goede ijsbreker zijn voor tijdens het sollicitatiegesprek.