Hoe schrijf ik een sollicitatiebrief?

Wanneer je stage gaat lopen, zul je een goede sollicitatiebrief moeten sturen om de betreffende stageplek te bemachtigen. Hierbij is het uiteraard belangrijk dat je sollicitatiebrief goed aansluit bij je cv. Daarom moet je altijd op een aantal zaken letten bij het schrijven van een sollicitatiebrief.

 

Zorg dat je brief nooit langer is dan één A4. Daarnaast gebruik je formeel taalgebruik; spreek je lezer aan met ‘u’! Hier hoort ook een nette aanhef en afsluiting bij. Het belangrijkste is dat je moet zorgen dat je iedere sollicitatiebrief die je verstuurt aanpast. Het versturen van dezelfde brief met iedere sollicitatie is niet aan te bevelen. Je zult echt per vacature je brief moeten aanpassen om ervoor te zorgen dat je brief aansluit bij de vacature en de organisatie waar je solliciteert. Je moet per organisatie bekijken wat voor soort bedrijf het is, wat de waarden van het bedrijf zijn en hoe jouw profiel bij die waarden past. Dit klinkt als veel werk en dat is het ook. Daarom is goed solliciteren ook een kunst!

 

Wanneer je bij StageMax reageert op een vacature, kijken we altijd je sollicitatiebrief en cv even na voor we hem naar de opdrachtgever sturen. Als we verbeterpunten zien geven we je een belletje en kunnen we overleggen of puntjes nog aangescherpt of verbeterd moeten worden.

 

Adres en aanhef

Een sollicitatiebrief begint altijd op dezelfde manier.

 

Peter van der Veeken
Boeckstaetedreef 93
6543 JJ  Nijmegen
email@provider.com

 

Bedrijf X
t.a.v. dhr./mw. Y
Energieweg 12
8523 YW  Amsterdam
info@bedrijfx.nl

 

Ook nu sollicitatiebrieven vaak per e-mail worden gestuurd, vermeld je altijd de adresgegevens van jezelf en de ander. Wanneer je weet aan wie je schrijft, vermeld dan een "t.a.v.". Zo niet, laat deze dan weg. Wanneer je je brief per mail stuurt, vermeld je e-mailadressen, anders niet. Alleen als je echt geen adresgegevens kan vinden, kan je het adres weglaten.

 

Nijmegen, 27 november 2013

 

Je eigen stad, komma, datum van verzenden

 

Betreft: vacature xyz

 

Bevat het onderwerp van de brief, bijvoorbeeld "vacature bedrijfskundige afstudeeropdracht" of "open sollicitatie voor stage bij bedrijf X"

 

Geachte heer/mevrouw X,

 

Als je weet aan wie je schrijft, schrijf dan "geachte heer/mevrouw X,", anders "geachte heer of mevrouw,"
 

Introductie

Tijdens de introductie geef je altijd aan waarom je wilt solliciteren op een (stage)vacature bij een werkgever. Dit dien je altijd te onderbouwen. ‘Omdat het mij leuk lijkt’ is natuurlijk een slechte onderbouwing. Een onderbouwing geeft bijvoorbeeld aan dat je al ervaring in de branche hebt of met het product veelvoudig te maken hebt gehad. Of dat je vader ook in dezelfde branche werkt en je daarom snapt hoe het werkt in de branche.

 

Kern

In de kern van je brief ga je verder in op de vraag waarom je goed bij de stage of afstudeeropdracht past. Daarbij maak je gebruik van je eigenschappen, je sterke punten, je werkervaring, projectervaring tijdens je studie of eventuele ervaring binnen nevenactiviteiten. Het is de kunst om deze ervaring op een natuurlijke wijze te linken aan de vraag van het bedrijf.

 

Voorbeeld

Een bedrijf is op naar een student voor een MVO-opdracht. Dan kun je bijvoorbeeld aangeven dat je al twee MVO-projecten hebt gedaan tijdens je HBO-opleiding en dat je daar enorm van genoten hebt en voor deze projecten bovendien een erg hoog cijfer hebt behaald.

 

StageMax adviseert om meerdere aspecten uit de vacature te linken aan je ervaring. Nogmaals, dit is niet makkelijk en je zult hier echt de tijd voor moeten nemen. Het is nuttig om iemand anders je brief te laten nalezen, zodat je foutjes en verkeerde redeneringen eruit kan halen.

 

Slot

Zorg dat je altijd vraagt om een gesprek of een mogelijkheid om je verhaal persoonlijk toe te lichten.

 

Afsluiting

Sluit als volgt af.

 

Met vriendelijke groet,

je naam

 

Bijlage: curriculum vitae

 

Als je de brief per post stuurt, zorg dan voor ruimte tussen de groet en je naam en plaats daar je handtekening.

Welkom

Download onze whitepaper

Bent u op zoek naar meer informatie over stagiairs, afstudeerders of starters binnen uw vakgebied? Download dan gratis onze whitepaper.
Naam:
Bedrijfsnaam:
Telefoon:
E-mailadres:
Vakgebied:

Inloggen

Log in met je e-mailadres en wachtwoord, of maak gratis een account aan.

Wachtwoord vergeten

Vul je e-mailadres in en ontvang
een nieuw wachtwoord in je e-mailbox.