Het sollicitatiegesprek

Eindelijk, je hebt een leuk bedrijf gevonden waar je wellicht stage mag gaan lopen. Nu staat je nog een belangrijke opgave te wachten, namelijk het sollicitatiegesprek. Zoals gezegd is een goede voorbereiding het halve werk. Op deze manier kun jij namelijk aantonen dat jij echt interesse hebt in de stageplek en geschikt bent voor het bedrijf. Maar wat valt er nou onder een goede voorbereiding? In ieder geval de volgende onderdelen:

 

1. Lees je in over het bedrijf

Niets is zo onprofessioneel als niet voldoende kennis hebben over het bedrijf en haar waarden waar jij gaat solliciteren. Zorg er dus voor dat je je alvorens het gesprek erg goed inleest. Dit doe je door in ieder geval de website van top tot teen te bestuderen. Let goed op de branche waarin het bedrijf actief is, welke producten en/of diensten ze precies leveren en waar de organisatie actief is.

 

2. Verdiep je in de markt van het bedrijf

Naast kennis over het bedrijf zelf is het handig om je te oriënteren in de markt van de organisatie. Kijk hierbij naar marktontwikkelingen (gaat het goed of wellicht slecht met deze markt?), de concurrenten (welke positie neemt jouw organisatie in op de markt?) en de klanten van het bedrijf (zijn dit consumenten of andere bedrijven?).

 

3. Lees je in over de opdracht of stel een mogelijke stageopdracht op

Indien de organisatie al een kant-en-klare opdracht heeft, zorg er dan voor dat je deze goed begrijpt. Ga dan ook na of jij werkelijk geschikt bent voor deze opdracht en zorg dat je dit kunt beargumenteren tijdens het sollicitatiegesprek. Kijk daarnaast of de opdracht die het bedrijf heeft opgesteld kan voldoen aan de eisen van jouw opleiding.

 

Wanneer het bedrijf nog geen kant-en-klare opdracht heeft, is het aan jou de taak om met één of meerdere suggesties te komen. Bedenk wat voor onderzoeksopdracht interessant zou kunnen zijn voor het bedrijf en of dit past bij jouw opleiding en vaardigheden.

 

4. Maak een plan van aanpak

Je kunt een plan van aanpak opstellen met behulp van de stageopdracht die je eventueel zelf hebt opgesteld en de informatie die je vanuit jouw opleiding hebt gekregen betreffende het semester. Onderdelen hiervan zijn een globale planning van je stageperiode met hierin belangrijke deadlines, een globale opzet van je onderzoek en jouw werkwijze met betrekking tot feedback en begeleiding.

 

5. Zorg voor een goed cv

Uiteraard is een goed en duidelijk cv van groot belang. Benoem op zijn minst je persoonsgegevens, opleidingen, werkervaring, affiniteit, vaardigheden (denk aan programmeertalen, specifieke programma’s en eventuele hobby’s).

 

6. Werkrelevante werkervaring m.b.t. eerdere stages of projecten uit

Zorg ervoor dat je een aantal projecten of eerdere ervaring in het kader van jouw stageopdracht globaal uitwerkt en op een rijtje zet. Zo kun jij bewijzen dat je geschikt bent voor de betreffende stageopdracht. Een bedrijf krijgt op deze manier ook bevestiging dat jij daadwerkelijk de ervaring en affiniteiten hebt waar zij naar op zoek zijn bij een kandidaat.

 

Zorg ervoor dat je je voorbereiding uitgeprint meeneemt naar het gesprek. Neem hierbij altijd een exemplaar voor jezelf en voor je gesprekspartner mee. Stuur eventueel de voorbereiding op voorafgaand aan je sollicitatiegesprek.

 

Tot slot zijn er nog een paar laatste dingen om mee te nemen in de voorbereiding van je sollicitatiegesprek:

  • Weet duidelijk van jezelf wat je goede en minder goede eigenschappen zijn
  • Denk na over je toekomst, wat wil je na je studie en waar wil je over vijf jaar staan?
  • Toon interesse in het bedrijf en stel vragen!
  • Wees altijd eerlijk en probeer jezelf er niet doorheen te bluffen. Als een opdracht of bedrijf niet bij je past kun je dit eerlijk toegeven. Jij moet hier ten slotte gaan stage lopen of afstuderen. Mocht iets je niet liggen, dan ga je daar gegarandeerd tegenaan lopen gedurende het semester.
  • Kleed je gepast. Je kunt altijd beter te netjes gekleed zijn dan andersom. Denk bijvoorbeeld aan een pak, een net jasje of een nette broek. Kom in ieder geval niet je in je trui met een spijkerbroek. Zorg er daarbij voor dat je er verzorgd uit ziet.

Lees meer over geschikte kleding tijdens je sollicitatiegesprek.

Toon resultaten
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer.
Akkoord