Hoe beantwoord je standaardvragen in een sollicitatiegesprek?

Als je bent geselecteerd om op gesprek te komen bij een bedrijf, moet je je nog steeds bewijzen tijdens het sollicitatiegesprek. Je moet daarom zorgen dat je gesprekspartner jou na afloop blijft herinneren, zodat jij gekozen wordt in plaats van een andere kandidaat. Tijdens de meeste gesprekken krijg je echter altijd dezelfde algemene vragen. Gebruik daarom deze tips om toch op te vallen en een positieve indruk achter te laten tijdens een dergelijk gesprek! 

 

Waarom zou het bedrijf jou aan moeten nemen?

Vertel niet welke voordelen er voor jou zijn, als je aangenomen wordt. Benadruk daarentegen juist waarom jij een goede aanwinst voor het bedrijf bent. Geef aan welke toegevoegde waarde jij te bieden hebt en hoe jij een bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van de organisatie. 

 

Wat zijn jouw sterke punten?

Kom niet met clichéantwoorden zoals dat je een harde werker bent of gestructureerd te werk gaat. Noem daarentegen meer specifieke vaardigheden en geef vooral ook voorbeelden waarin dit duidelijk naar voren komt. Het is namelijk veel geloofwaardiger als je een verhaal kan vertellen waaruit echt blijkt dat je over deze vaardigheden beschikt. 


Wat zijn jouw zwakke punten?

Zeg niet dat je perfectionistisch bent. Deze eigenschap krijgen HR-managers vaak genoeg te horen. Bovendien is deze eigenschap ook niet heel erg slecht. Wees daarentegen gewoon eerlijk over jouw slechte vaardigheden. Een bedrijf kan het alleen maar waarderen als jij je bewust bent van jouw zwakke punten. Je kan hier echter wel een positieve draai aan geven door te vertellen hoe jij aan deze zwakke punten denkt te werken. 

 

Heb je nog vragen?

Zeg nooit nee! Dit is namelijk het moment dat je jezelf kan bewijzen. Je kan laten zien dat je je goed hebt ingelezen over het bedrijf door een diepgaande en specifieke vraag te stellen. Hiermee toon je bovendien aan dat je echt geïnteresseerd en gemotiveerd bent. 

Meer weten over solliciteren? Bekijk dan deze praktische sollicitatietips!

Toon resultaten
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer.
Akkoord