Hoe maak ik een goede indruk tijdens een sollicitatiegesprek?

Als je een sollicitatiegesprek hebt, is het vanzelfsprekend dat je een goede eerste indruk moet maken. Zo vergroot je de kans op dat je wordt aangenomen aanzienlijk.

Lees hieronder snel de tips om ervoor te zorgen dat jij voortaan een verpletterende eerste indruk maakt!

  1. Bereid je thuis voor op het gesprek.

Denk aan alle mogelijke vragen die er aan je gesteld kunnen worden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Ook is het goed om van tevoren nog even je CV en motivatiebrief door te nemen. Veel vragen die aan je gesteld worden, worden gesteld aan de hand van je motivatiebrief en de CV die je hebt ingeleverd. Wanneer je dit allemaal gedaan hebt, zal de spanning voor jou van zelf afnemen en wordt het gesprek een eitje.

  1. Stel zelf ook vragen.

Je komt zo meer geïnteresseerd over. Let er wel op dat je geen vragen stelt die je makkelijk op de site kan vinden. Stel vragen die van nut kunnen zijn omtrent jouw toekomstperspectief. Helemaal geen vragen stellen is not done.

  1. Kleed je er juist op aan.

Kleed je op de functie waarvoor je solliciteert, je hoeft geen driedelig pak aan te doen, maar probeer de spijkerbroek zo veel mogelijk te vermijden. Let ook op het overmatig gebruik aan parfum/aftershave en make-up. Een overdaad aan één van deze producten kan een eerste indruk flink negatief beïnvloeden.

  1. Zorg ervoor dat je echt op tijd komt.

Te laat komen wordt vanzelfsprekend niet gewaardeerd, maar er een half uur te vroeg zijn kan de indruk wekken dat je niet kunt plannen en dat komt niet bepaald positief over. Rijd dan liever een rondje om. Het wordt het meest gewaardeerd als je een kwartier tot tien minuten van te voren aankomt.

  1. Zorg meteen voor goed contact in de eerste 3 minuten.

Maak meteen oogcontact, zorg dat je goed verstaanbaar bent en geef een goede handdruk. Niet te stevig, maar ook zeker niet te slap. Oefen voor de zekerheid van tevoren met bekenden.

  1. Wees ten alle tijden beleefd.

Tutoyeer pas op het moment dat daar nadrukkelijk om gevraagd wordt. Zet je telefoon op stil of nog liever uit. Pas op met het koekje dat je bij de koffie krijgt, zorg ervoor dat wanneer je spreekt, je mond leeg is.

  1. Wees jezelf tijdens het gesprek.

Doe je zelf niet groter voor dan dat je bent. Aan de andere kant mag je best je minder goede kwaliteiten bespreken, maar probeer dit wel weer zo positief mogelijk om te buigen, zodat het lijkt alsof het juist een goede eigenschap is van je.

  1. Probeer de vraag goed te begrijpen.

Als je vraagt of men de vraag nog wil herhalen of anders wil uitleggen wordt dat meer gewaardeerd dan dat je de vraag verkeerd interpreteert en er helemaal om heen draait. Het is vaak zonde van de tijd voor zowel jou als voor het bedrijf.

 
Toon resultaten