Er bestaat veel discussie over het al dan niet toevoegen van een foto aan je cv. Moet je er juist wél of absoluut niet ééntje toevoegen? Het is uiteraard niet verplicht om een foto op je cv te zetten. Vroeger was dit zelfs erg ongebruikelijk. Het was toen nogal zwart-wit: recruiters wisten voorafgaand aan een eventuele sollicitatie wel of niet hoe je eruit ziet. De gedachte die toen heerste was dat recruiters af moeten gaan op wat iemand gepresteerd heeft en niet op diens uiterlijk. Met de opkomst van social media als Facebook, Twitter en LinkedIn is dit sterk veranderd. Tegenwoordig kunnen recruiters eenvoudig foto’s van je op het internet vinden door je naam in te typen op Google of door je LinkedIn- en/of Facebookprofiel te bekijken. Waarom zou je, gezien de meeste recruiters je naam toch wel intypen, geen foto bijvoegen?
Tegenwoordig zie je steeds vaker dat sollicitanten een foto bij hun cv voegen. Aan de ene kant val je meer op tussen de andere cv’s en degene die je cv leest onthoudt je gezicht beter. Daardoor kan de kans dat je wordt uitgenodigd op sollicitatiegesprek toenemen. Aangezien recruiters je cv meestal in slechts enkele seconden scannen, dien je je in deze luttele seconden positief te onderscheiden. Een professionele foto kan, naast kwalitatieve content en een goede lay-out, hieraan bijdragen. Bovendien maakt een ‘gezicht’ erbij het cv persoonlijker. Wanneer je steward(ess) of receptionist(e) bent, dan kan het toevoegen van een foto relevant zijn voor je functie omdat je aantoont dat je er representatief uit kunt zien. Dit is uiteraard erg belangrijk aangezien je het visitekaartje van de organisatie bent en veel contact hebt met klanten. Hou echter wel in gedachte dat je er met alléén een leuke foto niet komt. De inhoud moet natuurlijk goed zijn!
Aan de andere kant kan een foto in enkele gevallen ook een nadelige werking hebben. De foto zou mogelijk - onbewust - vooroordelen bij de recruiter op kunnen wekken of kunnen leiden tot discriminatie op basis van uiterlijke kenmerken. Het spreekt waarschijnlijk voor zich dat een foto waarop je flink dronken en dansend op een barkruk bent te zien een niet al te beste indruk bij recruiters achter laat.
Als je van plan bent om een pasfoto bij je cv te voegen, dan is het verstandig om bij een paar aspecten stil te staan. Zorg er allereerst voor dat je een representatieve foto gebruikt. Dat houdt in dat je nette kleding draagt en er verzorgd uitziet. Een foto waar je een trainingsvest draagt en een onverzorgde baard hebt oogt een stuk minder professioneel dan een foto waar je geschoren en in pak op staat. Daarnaast is handig om een (enigszins) recente foto te kiezen.
Het is belangrijk dat je foto een hoge resolutie en goede belichting heeft. Een spiegelreflexcamera maakt uiteraard scherpere foto’s dan een smartphone. Als je een foto ‘s avonds of in een donkere ruimte maakt, dan zorgt de flitser meestal voor overbelichting. Ook kan de flitser bij een lichte achtergrond (zoals een witte muur) weerkaatsen, waardoor de foto zeer onduidelijk is. Bij onderbelichting, zoals wanneer het schemerdonker is, ben je ook niet goed zichtbaar. Daarom is overdag een geschikter moment om een foto te maken, omdat je in dat geval meestal voldoende belichting vanuit alle hoeken hebt. Zoek een lichtrijke omgeving, zoals een kamer met een raam (uiteraard niet tegen het licht in fotograferen) of buiten. De achtergrond dient vrij rustig te zijn zodat deze niet afleidt. Een kleurrijke bloementuin ziet er leuk uit, maar is dus niet geschikt voor een professionele foto voor op je cv. Het is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur of je kiest voor een zwart-witfoto of juist ééntje in kleur.
Voor de afmetingen van de foto zijn geen vaste verplichtingen, maar deze moet niet dusdanig groot zijn dat hij afleidt van de rest van je cv. Meestal worden de afmetingen van een pasfoto als richtlijn aangehouden. Op een foto van een dergelijk formaat is je gezicht niet goed zichtbaar als de foto van veraf gemaakt is. Daarom wordt vaak gebruik gemaakt van portretfoto’s. Mocht je een geschikte foto hebben, dan kun je deze ook zelf tot dit een portretfoto in dit formaat uitsnijden. Een foto wordt doorgaans rechtsboven, naast de rubriek ‘personalia’, op een cv geplaatst.
Ten slotte hebben we nog één simpele tip: print je cv uit!
Op deze manier kun je beter zien hoe je cv er uit komt te zien dan op je beeldscherm. Je kunt zo ook meerdere versies, bijvoorbeeld met verschillende foto’s, vergelijken door ze naast elkaar te leggen.