Sollicitatie Don'ts

Wat je nooit in een sollicitatiegesprek moet zeggen

In een sollicitatiegesprek wil jij een werkgever ervan overtuigen dat jij geschikt bent voor de functie waarop je solliciteert. Hiervoor is het zaak dat je weet welke eigenschappen en vaardigheden je van jezelf moet benadrukken, maar minstens zo belangrijk is weten wat je juist níét moet zeggen. Je kunt nog zulke goede prestaties of veel werkervaring hebben, maar met één of twee verkeerde zetten tijdens een sollicitatiegesprek kun je het meestal wel vergeten! In dit artikel lees je welke uitspraken je in ieder geval beter niet kunt doen.

 

Mijn vorige baas is echt een kneus

Het spreekt waarschijnlijk voor zich, maar brandt niet helemaal los over je vorige werkgever wanneer de vraag wordt gesteld waarom je bij je vorige werkgever weg bent. Allereerst is dit onprofessioneel. Veel belangrijker nog is dat je onbetrouwbaar overkomt. Hoe weet je toekomstige werkgever dat je dit niet ook over hem of haar gaat zeggen? Leg de nadruk op een positief aspect, bijvoorbeeld wat je bij je vorige baan allemaal geleerd hebt.

 

Euhh, weet ik niet

Zelfs als je je erg goed hebt voorbereid, kun je een onverwachte vraag voor de voeten geworpen krijgen. Antwoord hier niet stuntelend “Euhhh, weet ik… eigenlijk, euh, niet..” op, maar becomplimenteer de recruiter in de trant van “Dat is een goede vraag” en wees niet bang om vervolgens eventjes de tijd te nemen om er rustig over na te denken.
Je kunt namelijk niet alles weten. Dat is ook niet erg, maar de manier waarop je hiermee omgaat is vaak doorslaggevend. “Ik weet niet” kan nogal onverschillig en onzeker overkomen. Door niet bang te zijn om een stilte te laten vallen en even de tijd te nemen om na te denken, kom je zelfverzekerd en rustig over.

 

What’s in it for me?

Knal je sollicitatiegesprek niet meteen in met een lijstje aan “what’s in it for me?”-vragen over bijvoorbeeld het aantal vakantiedagen of de hoogte van je loon. Een werkgever wil weten waarom jij geschikt zou zijn voor de functies en wat je aan het bedrijf kunt bedragen. Probeer de werkgever daar eerst maar eens van te overtuigen, voordat je over secundaire arbeidsvoorwaarden begint.

 

Tijdens mijn postzegelverzamelaarsbijeenkomst in een berghut Kirgizië…” - Goed verhaal man!

Verhalen kunnen effectief zijn in een sollicitatiegesprek doordat ze de aandacht van de werkgever trekken en beter te onthouden zijn dan droge feiten. Hou echter wel de context van de functie in je achterhoofd en vertel geen onzinnig verhaal dat totaal niet relevant is. Bovendien loop je de kans dat je een beetje raar overkomt, waardoor je je niet bepaald op een positieve manier onderscheidt van de andere kandidaten. Verder behoeft het uiteraard geen toelichting dat je je escapades in de kroeg of het casino achterwege kunt laten.

 

Dat kunt u vinden op mijn cv

Een werkgever weet uiteraard dat dit op je cv staat. Dáárom vraagt hij/zij er ook naar! Deze vraag wordt juist gesteld omdat een werkgever hier meer over wil weten. Zie deze vraag dan ook als een kans die je kunt benutten om hier meer over te vertellen in plaats van hiervoor naar je cv te verwijzen.

 

Ik ben bereid om alles te doen

Je komt nogal wanhopig over als je dit zegt. Bovendien kom je over als iemand die niet echt weet wat hij wil. Werkgevers zijn niet op zoek naar een onverschillig iemand die maar aangrijpt wat beschikbaar is, maar naar een gedreven persoon die een sterke passie voor zijn/haar functie heeft. Zorg er dus voor dat je solliciteert naar een specifieke functie en leg uit waarom deze functie precies is waar je naar zoekt.

 

Ik heb niet veel (werk)ervaring, maar…

Dit is een veelgemaakte fout door pas afgestudeerden. Je zegt hiermee eigenlijk dat je niet de juiste persoon voor de functie bent, omdat je meteen de nadruk op je zwakte legt. Probeer echter de nadruk op je sterke punten te leggen (overdrijf hier niet in) en wees enthousiast door te vertellen wat je in deze functie verwacht te leren.

 

Wilt u mijn referenties zien?

Deze vraag is wel erg direct. Het is niet erg subtiel om deze vraag zo expliciet te stellen. Je kunt hierdoor nogal wanhopig overkomen. Je kunt beter je referenties impliciet noemen door bijvoorbeeld de naam van een contactpersoon te laten vallen wanneer je je vorige functie beschrijft of wanneer je een aantal klanten opnoemt waar je bij je vorige baan zaken hebt gedaan.

 

Sorry dat ik zo vroeg ben

Iedereen weet dat te laat komen not done is. Te vroeg komen is echter ook niet altijd gewenst. Een sollicitatiegesprek wordt niet voor niets op een specifieke tijd ingepland. Wanneer je meer dan 5 à 10 minuten te vroeg komt, zet je de werkgever onder druk om zijn/haar bezigheden af te ronden om jou te ontvangen.

 

Ik, euh.. deed zeg maar de administratie

Probeer geen stopwoordjes als “euhm” of “zeg maar” te gebruiken. Dit kan op een werkgever overkomen alsof je onzeker bent of zelfs alsof je niet erg communicatief vaardig bent. 

 

Nee, geen vragen

Het woord zegt het al: sollicitatiegesprek. Dit gesprek dient een tweezijdige conversatie te zijn in plaats van een eenzijdig vraag-antwoord interview. Zorg ervoor dat je een interessante/scherpe vraag hebt die je aan het einde kunt stellen in plaats van met een korte “nee, niet echt” te antwoorden op de vraag “Heb je zelf nog vragen?”. Anders loop je misschien het risico dat je onverschillig overkomt of juist alsof je alles al weet. Dit is juist een kans om je te onderscheiden door een scherpe vraag te stellen.

 

I’m going through a tough time right now

Iedere conversatiepartner zou het natuurlijk heel vervelend voor je vinden als wanneer je met lastige persoonlijke omstandigheden zit, maar een werkgever zou zich hierbij af kunnen gaan vragen of je persoonlijke leven invloed heeft op je werkprestaties. Probeer de focus daarom op je professionele in plaats van persoonlijke leven te houden. 

 

Lees vooral deze handige sollicitatietips en voorbeeldsollicitatievragen door om je optimaal voor te bereiden op je sollicitatiegesprek!

 

Toon resultaten
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer.
Akkoord