Solliciteren en social media

Het is zover. Je gaat stage lopen en moet op zoek naar een mooie stageplek. Dan kom je erachter dat het niet alleen gaat om een net cv en een goede sollicitatiebrief. Als je jezelf opzoekt op Google, kom je erachter dat er veel over jou te vinden is en dat is misschien niet allemaal even rooskleurig.

 

Je wordt gegoogled

Hou er rekening mee dat je gegoogled wordt, nog voordat je überhaupt een sollicitatiegesprek hebt gehad. Officieel mag het niet, maar ga er maar vanuit dat ieder bedrijf dit doet. Jouw social media profielen kunnen behoorlijk roet in het eten gooien. Bekijk daarom voordat je gaat solliciteren hoe je overkomt in zoekmachines. Hieronder leggen we uit hoe je jouw profielen kan afschermen.

 

Twitter

Je kan op Twitter kiezen voor een afgeschermd profiel. Maar wat doe je als jouw stagebegeleider jou wil volgen? We raden je aan om een standaard open profiel te nemen en ongelukkige tweets te verwijderen. Dat kan door naar de tweet zelf te gaan en er met de cursor overheen te gaan. Via het menu dat verschijnt kan je op ‘verwijderen’ klikken. Let erop dat tweets soms nog wel een tijdje te vinden zijn in de cache van zoekmachines. Hier kan je weinig aan doen. Wees vooral zo verstandig om van begin af aan geen 'stomme' berichten openbaar online te plaatsen. Deel dit via afgeschermde kringen/groepen of deel het gewoon helemaal niet.

 

Facebook

Een afgeschermd Facebookprofiel is vrij gebruikelijk. Via ‘privacyinstellingen’ kan je jouw Facebookprofiel afschermen voor onbekenden. Zij kunnen nog wel je profielfoto en omslagfoto zien dus zorg ervoor dat je daar (redelijk) verzorgd en nuchter op staat. Let ook op dat je interesses en activiteiten zichtbaar zijn. Verwijder bijvoorbeeld je like bij de Facebook page ‘zuipen tot we kruipen’. Als je stagebegeleider je wil toevoegen als vriend, kan je zorgen dat hij alleen je openbare berichten kan zien. Beweeg daarvoor direct na het accepteren van de uitnodiging over het label 'vrienden' en voeg hem/haar toe aan de lijst 'Niet toegankelijk'.

 

LinkedIn

LinkedIn is al gericht op het onderhouden van zakelijke relaties. Het zou ons verbazen als je daar een onverzorgde foto gebruikt of dingen roept die je professionele uitstraling kunnen schaden. Verder is je LinkedIn profiel je professionele visitekaartje. Zorg dat je het ook zo gebruikt.

 

Andere online aanwezigheid

Staan er nog andere vervelende dingen van je online, bijvoorbeeld op de website van een vereniging of vriendengroep? Zoek dan het contactadres van de beheerder, vraag vriendelijk of de webbeheerder de content van de website zou willen verwijderen en leg uit waarom. Kan je geen contactadres vinden? Kijk dan eens op sidn.nl. Als je daar de url invult, kan je altijd een contact e-mailadres vinden.

Toon resultaten