Een sollicitatieprocedure bestaat uit verschillende stappen. Je hebt je cv en sollicitatiebrief naar een bedrijf opgestuurd en wordt uitgenodigd op sollicitatiegesprek. Wat nu?! In het artikel Het Sollicitatiegesprek kun je lezen hoe je je goed op het sollicitatiegesprek kunt voorbereiden. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Je kunt echter niet álles tot in detail voorbereiden, want de kans bestaat dat het dan veel te ingestudeerd overkomt en dat gaat ten koste van je spontaniteit. Bovendien kun je je niet op elke vraag voorbereiden, want er kan natuurlijk altijd een onverwachte vraag op je bord geworpen worden. In dit artikel staat een aantal voorbeeldvragen die mogelijk aan bod kunnen komen tijdens je sollicitatiegesprek, zodat je niet met je mond vol tanden hoeft te staan. Eventjes nadenken is geen ramp, maar het is uiteraard niet de bedoeling dat er ongemakkelijke stiltes ontstaan!
Persoonlijke gegevens schud je - als het goed is - zo uit de mouw. Inhoudelijke vragen over het bedrijf en de functie dien je ook te kunnen beantwoorden. Je komt erg onprofessioneel over als je je niet hebt ingelezen!
Je zult hoogstwaarschijnlijk ook kunnen antwoorden waar je op school hebt gezeten en wat voor studie(s) je gedaan hebt. Echter, wat zou je antwoorden als een werkgever vraagt waarom je bent blijven zitten en zeven jaar over de HAVO hebt gedaan? Of hoe reageer je als je toekomstige werkgever je vraagt waarom je niet geslaagd bent voor je examen? Van alle uiteenlopende redenen kunnen we je alleen aanraden om ‘Ik was lui’ niet als je voornaamste reden op te geven...
Bovendien is het verstandig om in je antwoord op de vraag “Waarom wil je deze functie?” geen aspecten als geld en ‘het moet van mijn opleiding’ te noemen. Benoem concrete punten uit de vacature die aansluiten bij jouw persoonlijke interesses en kwaliteiten!
Naast de standaardvragen naar je opleiding en werkervaring, kan een toekomstig werkgever je ook persoonlijke(re) stellen. Hij/zij zou bijvoorbeeld kunnen vragen waarom je bij je vorige werkgever weg bent gegaan of waarom je na je stage niet bij een werkgever bent gaan werken. Bovendien zou je toekomstige werkgever je kunnen verzoeken om je vorige werkgever te beschrijven. Vertel in zo’n geval niets negatiefs over vorige werkgevers, want dit kan de suggestie wekken dat je onbetrouwbaar overkomt. Wat zal je toekomstige werkgever denken dat je over hem vertelt?
Hobby’s, sport, bijbaantjes en allerlei activiteiten kun je gerust benoemen, maar het behoeft uiteraard weinig uitleg dat je je alcoholconsumptie tijdens feestjes niet hoeft te vermelden.
Het is vrij logisch dat je liever niet iedere dag vier uur met de trein op en neer reist naar je stage. Daarom is het verstandig om voor jezelf na te gaan hoe ver je wilt en kunt reizen, zodat je regio’s en steden af kunt bakenen. Het is gezien kantoor- en reistijden bijvoorbeeld praktisch onmogelijk om in Maastricht stage te lopen wanneer je in Groningen woont. In dat geval zul je de vraag “Ben je bereid om te verhuizen?” kunnen verwachten. Verder zal de vraag “Ben je bereid om over te werken?” aan je gesteld kunnen worden voor een functie waarbij flexibiliteit’ één van de vereisten is aan het kandidaatprofiel in de vacature. Bovendien kan de vraag “Heb je moeite met vroeg opstaan?” van toepassing zijn wanneer de betreffende functie waar je op solliciteert geen typische 9-to-5 job is.
Een toekomstige werkgever zou ook kunnen vragen naar eventueel negatieve ervaringen op je vorige werk of school. Als je bijvoorbeeld negatieve ervaringen met je vorige werkgever of collega’s hebt gehad, dan kun je deze best benoemen. Maak ze echter niet zwart! Probeer om een positieve draai aan je ervaring te geven. Als je onpopulaire beslissingen hebt moeten nemen, dan kun je zeggen dat dit voor de sommigen niet prettig was, maar dat de meerderheid voordeel bij dit besluit heeft gehad.
Ten slotte is het belangrijk om vragen in het algemeen positief geformuleerd te beantwoorden. Negatieve formuleringen, zoals “Ik weet niet echt of…” kan nogal onverschillig overkomen of het vermoeden opwekken dat je onzeker bent. Probeer oplossingsgericht te denken: denk aan dingen die je wél kunt of leuk vindt in plaats van dingen die je niet kunt of waar je niet van houdt. Waak echter voor de valkuil dat de nadruk te sterk op je kwaliteiten komt te liggen. Je mag best zeggen dat je vindt/denkt dat je ergens goed in bent, maar overdrijf niet. Je wilt immers niet meteen als een uitslover bij een bedrijf binnen komen.
Hou de bovenstaande vragen globaal in je achterhoofd, zodat je niet met je mond vol tanden staat wanneer één van de beschreven scenario’s zich afspeelt. Nogmaals, een goede voorbereiding is het halve werk. Lees je goed in over het bedrijf en de vacature en wees verder gewoon lekker jezelf!
Lees in het artikel Sollicitatie Don'ts wat je juist beter niet tijdens een sollicitatiegesprek kunt zeggen!