Stage in het buitenland

Een stage in het buitenland is een mooie manier om stage te lopen en tegelijkertijd veel mee te krijgen van een andere cultuur en een ander land. Je verbreedt je horizon én je doet werkervaring op. Vaak staat het ook nog eens goed op je cv. Mooi meegenomen dus.

 

Hoe regel je een betrouwbare stageplek in een ander land? Hoe zorg je dat je school er ook mee akkoord gaat? En waar ga je wonen? Een stage in het buitenland brengt aardig wat met zich mee. Zorg dat je je goed voorbereidt en verdiep jezelf in de bedrijven die buitenlandse stages aanbieden. Er zit namelijk behoorlijk verschil in kwaliteit.

 

Johan, 22 jaar
“Tijdens mijn studie Aviation Studies Engineering heb ik stage gelopen bij een Australisch bedrijf dat helikopters maakt. Ik vond het best spannend om alleen in een onbekend land ergens te gaan werken. Ik moest in het begin wennen, maar daarna werd het een onvergetelijke ervaring!”

 

Hoe regel ik een stageplek?

Er zijn meerdere manieren om een goede stageplek in het buitenland te regelen. Je zou bij een internationaal bedrijf met een Nederlandse vestiging kunnen informeren of er op andere locaties een stageplek beschikbaar is. Daarnaast zou je ook een buitenlandse stage via een stagebedrijf kunnen regelen of kunnen informeren bij het stagebureau van je school of universiteit naar hun relaties met buitenlandse bedrijven. Genoeg mogelijkheden dus, maar je moet wel goed zoeken!

 

Heb ik een stageovereenkomst nodig tijdens een buitenlandse stage?

Ja, ook voor een buitenlandse stage is een stageovereenkomst belangrijk. Dit is immers het contract tussen jou, jouw studie en jouw stageorganisatie. Sommige opleidingen bieden een stageovereenkomst ook in het Engels aan, zodat je deze gemakkelijk aan een stagebedrijf in het buitenland kan voorleggen.

 

Voorbereiding

Je gaat voor een langere periode naar het buitenland. Daarom is een goede voorbereiding belangrijk. Je hebt een woonruimte, een zorgverzekering met buitenlanddekking en doorgaans ook een werkvisum nodig.

 

Financiering

Doorgaans krijg je in Nederland een bescheiden vergoeding tijdens je stage. In het buitenland is dat vaak niet anders. Hou er wel rekening mee dat in sommige landen een stagevergoeding niet gebruikelijk is. Denk ook aan de kosten van een vliegticket en huisvesting. Sommige bedrijven dragen hieraan bij, andere weer niet. Bespreek dit goed met jouw stageorganisatie.

Toon resultaten