Hoe vind ik een stage?

Het zoeken naar een stage hoeft niet moeilijk te zijn, want er zijn diverse mogelijkheden om aan een stage te komen. Het is echter belangrijk dat je gericht op zoek gaat. Zoek daarom eerst uit welke eisen jouw opleiding aan je stage stelt. Daarna kijk je naar wat jij leuk vindt. In welke richting wil ik mijzelf ontwikkelen? Bij wat voor een bedrijf wil ik stage lopen?

 

Welke eisen stelt mijn opleiding?

Iedere opleiding stelt andere eisen aan een stage. Dat kan ook nog per hogeschool en universiteit verschillen. Onderzoek daarom eerst hoe lang jij stage moet lopen en hoe groot het onderzoeksonderdeel moet zijn binnen jouw stage. Vaak kan je hierover bij jouw docent of mentor meer informatie krijgen. Informeer ook eens bij oudere studenten over de eisen die de opleiding stelt. Je stage moet namelijk ook nog goedgekeurd worden.

 

In welke richting wil ik mijzelf ontwikkelen?

Een stage is belangrijk voor het verloop van jouw carrière na je opleiding. Vaak doe je bij een stage praktijkervaring op die goed van pas komt in een eerste of tweede baan. Bekijk daarom goed in welke richting jij jezelf als professional wilt ontwikkelen. Probeer een stage te vinden die daarbij aansluit.

 

Annemarie, 23 jaar

"Tijdens mijn studie Commerciële Economie, leek een baan in de PR me leuk. Daarom ben ik gaan onderzoeken of dat ook echt zo was. Ik heb een hele leuke en leerzame afstudeerstage gedaan bij een kleinschalig pr-bureau. Dat beviel van beide kanten zo goed, dat ik na mijn stage een baan heb gekregen."

 

Bij wat voor een bedrijf wil ik stage lopen?

De vraag ‘bij welk bedrijf wil ik mijn stage lopen?’ is vaak moeilijk te beantwoorden. Je hebt weinig werkervaring en je hebt weinig bedrijven van binnen gezien. Bedenk daarom allereerst of je in een klein of groot bedrijf wilt werken.

 

Stage bij een grote organisatie

Bij een grote organisatie kom je doorgaans op een van de afdelingen terecht. Je houdt je met een specifiek onderdeel van de bedrijfsvoering bezig.

 

Stage bij een kleine organisatie (MKB)

Het midden- en kleinbedrijf biedt veel stageplaatsen aan in Nederland. Doorgaans is een meewerkstage in het MKB wat breder georiënteerd. Je doet praktijkervaring op binnen diverse onderdelen van je vakgebied.

 

Stageplek vinden

  • StageMax helpt HBO- en universitaire studenten gratis bij het vinden van een stageplek.
  • Praktijkbureau: vaak heeft je opleiding een eigen stage- of praktijkbureau waar stages aangeboden worden
  • Bekenden: geef bij bekenden aan dat je op zoek bent naar een stage. Zo kan jouw netwerk met je meezoeken naar een stageplek

 

Kijk voor meer tips op de pagina Waar let ik op?

Toon resultaten