Studeren en hoge kosten: hoe houd je dat in balans?

Met de afschaffing van de basisbeurs per 1 september 2015 zullen veel studenten meer gaan merken dat studeren de nodige kosten met zich meebrengt. Schuldenvrij studeren zal haast onmogelijk worden. Om je studietijd enigszins goedkoop door te komen, hebben wij hieronder een aantal tips voor je opgesteld!

 

Maak gebruik van studentenkorting!

Bij veel horecagelegenheden, winkels, producten en diensten krijgen studenten korting door hun collegekaart te laten zien. Zo krijgen studenten vaak de tweede burger gratis bij de McDonald’s, ‘twee halen, één betalen’-acties bij de Albert Heijn of korting op hun zorgverzekering en nog veel meer.

 

Verdeling van de rekeningen 

Zit je op kamers en woon je met anderen in één huis? Dan is het veel voordeliger om verscheidene kosten te delen. Denk aan boodschappen, energierekeningen, internet en een televisieabonnement.

 

Op stap, op stap en op stap?

Natuurlijk wil een student hier zo min mogelijk op bezuinigen, want een sociaal leven hoort eigenlijk bij je eerste levensbehoeftes, toch? Er zijn echter manieren om de kosten van het uitgaan enigszins te beperken. Je kunt bijvoorbeeld van tevoren met je vrienden bij elkaar gaan zitten en thuis wat drinken, zodat je vervolgens in de stad minder uitgeeft. Alleen contant geld bij je dragen in de stad is ook zeker een handige tip, aangezien je dan niet meer geld gaat uitgeven dan je vooraf bedacht had. Daarbij hebben kroegen vaak acties voor studenten als je vroeg op de avond al langskomt! 

 

Een lening afsluiten bij DUO

Bij Dienst Uitvoering Onderwijs kun je goedkoop een lening afsluiten door de lage rente die zij in vergelijking met andere financiële dienstverleners hanteren. Maar let op: lenen betekent altijd terugbetalen. 

 

Besparen of meer geld in de wacht slepen?

Studenten vergeten vaak dat ze recht hebben op verschillende toeslagen, zoals huur- en zorgtoeslag. Nog een advies: doe aangifte bij de Belastingdienst voor je bijbaantjes waarover je belasting hebt betaald. Je kunt hier namelijk vaak een groot deel van terugvragen. 

 

Die ellenlange boekenlijst

Wanneer studenten hun boeken gaan kopen, lopen de kosten vaak nogal hoog op. Om deze kosten flink de kop in te drukken, is het aan te raden om tweedehands boeken te kopen op boekensites, via Marktplaats of over te kopen van oud-studenten. Vervolgens is het slim om boeken die jij niet meer nodig hebt via dezelfde weg door te verkopen.

Toon resultaten