4 typetjes tijdens groepsprojecten

Groepsprojecten: een terugkerend onderwerp in iedere studie. Sommige studenten vinden groepsprojecten heel fijn, omdat ze mee kunnen liften op het werk van anderen. Andere studenten vinden het daarentegen verschrikkelijk, omdat ze al het werk in hun eentje moeten doen. Binnen ieder werkstuk in groepen komen dezelfde rollen weer terug, die onderling voor conflicten kunnen zorgen.

 

De leider

Binnen iedere groep is er een leider. Het is mogelijk dat deze door de rest is aangewezen, maar het is ook mogelijk dat een persoon zichzelf opdringt als leider. In het laatste geval zal dit waarschijnlijk voor veel wrijving zorgen met andere groepsleden, omdat zij het er niet eens mee zullen zijn dat hij alles bepaalt en het werk delegeert. Vaak is de leider van mening dat hij weet wat het beste is voor de groep en dat hij altijd gelijk heeft. 

 

De controlfreak

Deze persoon wil graag de touwtjes in handen hebben en botst daarom regelmatig met de leider. De controlfreak wil dat alles precies gaat zoals hij wil en checkt het werk van de andere leden meerdere malen. Dit wekt irritaties op bij de rest van de groep, omdat het lijkt alsof hun bijdrage nooit goed genoeg is. De controlfreak vindt het erg moeilijk om werk uit handen te geven, omdat hij denkt dat hij het beter weet. 

 

De ja-knikker

Deze persoon is erg makkelijk, zelfs iets te makkelijk. De ja-knikker vindt alles wel goed en is het met alles eens. Je zou denken dat je je niet snel kan ergeren aan een dergelijk persoon. Echter kan het wel voor irritaties zorgen, als een persoon niet zijn eigen mening geeft en weinig input levert tijdens het groepsproject. 

 

De nietsnut

Deze persoon is de beruchtste van allemaal. De nietsnut doet, zoals de naam al zegt, helemaal niks. Deze persoon lift vaak mee op het werk van anderen door zijn taken niet uit te voeren of helemaal niks van zich te laten horen tijdens het gehele groepsproject. De nietsnut verdwijnt als het ware van de bodem gedurende het groepswerkstuk. 

Met dit soort personen in je groep verloopt het werkstuk niet altijd zoals gewenst. Hoe zorg je er nu voor dat een groepsproject wel goed verloopt? Bekijk deze 5 tips voor groepsprojecten!

Welkom

Download onze whitepaper

Bent u op zoek naar meer informatie over stagiairs, afstudeerders of starters binnen uw vakgebied? Download dan gratis onze whitepaper.
Naam:
Bedrijfsnaam:
Telefoon:
E-mailadres:
Vakgebied:

Inloggen

Log in met je e-mailadres en wachtwoord, of maak gratis een account aan.

Wachtwoord vergeten

Vul je e-mailadres in en ontvang
een nieuw wachtwoord in je e-mailbox.