5 tips voor groepsprojecten

Iedere student heeft er ervaring mee: de beruchte groepsprojecten. De ene student kijkt er echt tegenop om in groepsverband te werken, de ander vindt het daarentegen juist erg prettig. Vaak leiden deze groepsprojecten tot conflicten door onder andere miscommunicaties. Bekijk onderstaande tips om het groepsproces soepel te laten verlopen.

 

Verdeel rollen

Het is fijn om van tevoren af te spreken wie welke rol op zich neemt. Zo is het bijvoorbeeld handig om vast te stellen wie de rol van leider op zich neemt en wie zicht ontfermt over de eindcontrole. Als deze rollen vooraf gezamenlijk zijn vastgesteld, komt deze rolverdeling later niet ter discussie te staan. 

 

Verdeel werkzaamheden

Het is natuurlijk mogelijk om het hele werkstuk samen te maken, maar dit kost erg veel tijd. Daarom is het efficiënter om het werk op te splitsen in kleinere delen en deze over de groepsleden te verdelen. 

 

Maak een planning

Het is verstandig om van tevoren een duidelijke en realistische planning te maken met deadlines. Op die manier weet iedereen precies wanneer welk deel af moet zijn en kom je vervolgens niet in tijdsnood. Vind je het moeilijk om een planning te maken? Bekijk dan deze tips voor een goede planning

 

Maak duidelijke afspraken

Aan de hand van een planning maak je duidelijke afspraken wat betreft de deadlines van het werk, maar het is ook een goed idee om tussendoor gezamenlijke bijeenkomsten te plannen. Op die manier kan de voortgang van het project besproken worden en kan je gezamenlijk kijken naar de dingen waar jullie tot dan toe tegenaan gelopen zijn. Spreek bovendien ook af hoe je met elkaar communiceert gedurende het project, bijvoorbeeld via Facebook, WhatsApp of e-mail. 

 

Bespreek ergernissen

Het is natuurlijk mogelijk dat, ondanks bovenstaande tips, niet alles soepel verloopt. Zo zou het bijvoorbeeld mogelijk kunnen zijn dat iemand zich niet aan de afspraken houdt. Bespreek dit soort zaken op tijd, zodat het niet verder uit de hand loopt. Het is belangrijk dat je hier als groep rustig over kunt praten zonder dat dit meteen tot een conflict leidt. 

Welkom

Download onze whitepaper

Bent u op zoek naar meer informatie over stagiairs, afstudeerders of starters binnen uw vakgebied? Download dan gratis onze whitepaper.
Naam:
Bedrijfsnaam:
Telefoon:
E-mailadres:
Vakgebied:

Inloggen

Log in met je e-mailadres en wachtwoord, of maak gratis een account aan.

Wachtwoord vergeten

Vul je e-mailadres in en ontvang
een nieuw wachtwoord in je e-mailbox.