Mindmapping, het klinkt leuk en interessant, maar wat levert het op? Kan je als student voordeel halen uit het werken met een mindmap? Lees snel waarom een mindmap je kan helpen het studeren leuker en efficiënter te laten verlopen!
Het voornaamste voordeel van mindmapping is natuurlijk het creëren van overzicht. Met behulp van kernwoorden kun je snel zien wat hoofd- en bijzaken zijn binnen een thema, waardoor verbanden leggen makkelijker wordt. Daarnaast blijkt dat je informatie uit een mindmap op een later tijdstip beter terug kunt halen door het visuele aspect.
Binnen mindmapping zijn de mogelijkheden oneindig. Je kunt gebruik maken van een gewone pen of (kleur)potloden, maar ook van online mindmapping tools. Je creativiteit kun je er zeker in kwijt door kleuren, vormen, afbeeldingen en tekeningen toe te voegen. Aantekeningen maken wordt plotseling veel leuker! Daarbij maak je ook nog eens gebruik van je beide hersenhelften, aangezien de linker hersenhelft de kernwoorden en feiten opneemt en de rechterhersenhelft gestimuleerd wordt door het creatieve gebruik van kleuren en vormen.
Als je mindmappen eenmaal onder de knie hebt, kan het je veel tijd besparen. Presentaties in elkaar zetten en vervolgens houden hoeft niet meer veel tijd te kosten, doordat je in één oogopslag kunt zien wat je wilt vertellen en hoe alles met elkaar in verband staat. Deze overzichtelijkheid zie je ook vaak terug in een Prezi-presentatie, die je eigenlijk kunt zien als één grote mindmap. Nog nooit een Prezi-presentatie gegeven en twijfel je aan de voordelen ervan? Lees dan waarom een Prezi het voordeel van de twijfel verdient!
Kortom, mindmapping is voor een student zeker een GO aangezien het zowel effectief en efficiënt werken als de creativiteit van de student bevordert.