Tentamenstress voorkomen

Een bekend fenomeen onder studenten: tentamenstress. De tentamenweek komt voor velen uit de lucht vallen en je hebt het idee dat er te weinig uren in een dag zitten, want hoe moet je al die stof in zo’n korte tijd in je hoofd hebben zitten? StageMax geeft je enkele tips om ervoor te zorgen dat je niet gestrest, maar juist voorbereid en fit je tentamens ingaat!

 

Begin op tijd

Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is echt waar: een goed begin is het halve werk! Wanneer je tijdig begint met het verdelen, doornemen en herhalen van de stof, zal de stress snel afnemen, aangezien je niet alles op één hoop gooit, niet in tijdnood komt en door de herhaling het ook nog eens beter onthoudt. Plannen is hierbij essentieel. Vind je het moeilijk om je vervolgens aan een planning te houden? Kijk dan eens naar onze 5 tips voor een goede planning

 

Relax, take it easy

Ontspanning is zeer belangrijk wanneer de stress te veel wordt. Als het je naar het hoofd stijgt, sla je niks meer op en is het aan te raden om even afleiding te zoeken, zodat je daarna weer fris en fruitig achter de boeken kunt kruipen. Zo kun je even een rondje gaan hardlopen, even wat gaan drinken, televisie kijken of een spelletje doen. Natuurlijk is het wel belangrijk dat het ook bij even blijft en dat je daarna ook daadwerkelijk weer doorgaat met studeren. 

 

Structuur is de basis!

Het woord structuur is niet bepaald het woord dat vooraan in het woordenboek van een student staat. Het kan je echter flink helpen bij het verminderen van je stress en er ook nog eens voor zorgen dat je fit de tentamenweek ingaat. Met structuur wordt bedoeld studeren in een opgeruimde omgeving, op tijd naar bed gaan en opstaan en gezond eten. Dit alles zorgt voor een goed ritme en zeg nu zelf, uitgerust studeren is toch makkelijker dan met een kater en een kan koffie naast je? 

 

Tenslotte: meer dan je best kun je niet doen

Als laatste moet je vertrouwen hebben in je eigen kunnen. De laatste uren voor de tentamens heeft het vaak weinig zin om nog te gaan stampen. Wanneer je op tijd bent begonnen met de voorbereiding van je tentamens, kun je ervan uitgaan dat het in je hoofd zit en je klaar bent om de tentamens te knallen! So, have a little faith!  

Toon resultaten
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer.
Akkoord