Tips voor het schrijven van een goede samenvatting in korte tijd

De tentamenweek komt weer in zicht en het wordt dus tijd om in de boeken te duiken. Veel studenten leren echter met name aan de hand van samenvattingen. Sommige studenten kopen deze op het internet of gebruiken die van studiegenoten, andere studenten leren weer liever vanuit een eigen samenvatting. Een samenvatting maken kost echter wel extra tijd. Hoe maak je nu op een snelle manier een goede en beknopte samenvatting van je boek of artikelen? Bekijk deze tips!

 

1. Sla de inleiding over

De inleiding van een tekst biedt vaak niet erg belangrijke of interessante informatie, die in je samenvatting moet voorkomen. Je bespaart dus tijd door deze niet te lezen. 

 

2. Laat voorbeelden weg

Natuurlijk zijn voorbeelden wel handig om zaken te verduidelijken, maar je moet jezelf afvragen of je deze voorbeelden echt nodig hebt om het onderwerp te begrijpen. Als dit niet van toepassing is, kan je deze voorbeelden ook net zo goed niet noemen in je samenvatting. 

 

3. Maak gebruik van kopjes

Een boek of artikel wordt over het algemeen altijd onderverdeeld aan de hand van kopjes of titels. Deze geven de essentiële onderwerpen van de tekst aan. Deze kopjes kun je dus gebruiken als leidraad voor je samenvatting. Bovendien kun je letten op andere opvallende opmaak in de tekst, zoals vetgedrukte of onderstreepte woorden. Deze vallen niet voor niets op en zullen dan ook een belangrijke functie dienen in de tekst. 

 

4. Lees de conclusie grondig door

Een conclusie geeft meestal al min of meer een samenvatting van de tekst. Hier worden de meest belangrijke punten uit de tekst herhaald. Je kan dit als het ware als een checklist gebruiken voor jouw eigen samenvatting. Gebruik de inhoud van de conclusie van een tekst dus zeker om jouw samenvatting te schrijven en compleet te maken. 

 

Raak jij altijd erg gestrest rondom de tentamens? Lees dan snel hoe je tentamenstress voorkomt

Welkom

Download onze whitepaper

Bent u op zoek naar meer informatie over stagiairs, afstudeerders of starters binnen uw vakgebied? Download dan gratis onze whitepaper.
Naam:
Bedrijfsnaam:
Telefoon:
E-mailadres:
Vakgebied:

Inloggen

Log in met je e-mailadres en wachtwoord, of maak gratis een account aan.

Wachtwoord vergeten

Vul je e-mailadres in en ontvang
een nieuw wachtwoord in je e-mailbox.